Home | Download | Discussion | Help | Site Map | New Posts | Sign in
Replies: 6 (Who?), Viewed: 5748 times.
Test Subject
Original Poster
#1 Old 2nd Jun 2010 at 12:25 AM
Default Extremly long load times using CC
My CC stopped working after the Highend Loft stuff expansion, and I had to use the resource.gif and Mod folder method to get them to shop up again, but now my game takes close to 10 minutes to load. If I remove all the .packages it goes back to normal.

Any idea why this is happening?


Tried cleaning up the CACHE files but it didn't work.
Advertisement
Site Helper
#2 Old 2nd Jun 2010 at 1:15 AM
That sounds like you have corrupt packages (or a sims 2 package) in there. Delphy's Dashboard http://www.modthesims.info/download.php?t=387006 can track those down.

I am Ghost. My husband is sidneydoj. I post, he downloads, and I wanted to keep my post count.
Group for Avatar Makers* Funny Stories *Come visit Custom Sims 3!*2013 Yearbook
Test Subject
Original Poster
#3 Old 2nd Jun 2010 at 3:00 AM
Thanks, that tool seems to be really useful, but strangely it didn't find any problem with the current packages that I'm using (Which is alot less then before because I started removing alot of them trying to find the problem), yet the loads are still long.

Anything else that can be causing this?
In the Arena
staff: senior moderator
#4 Old 2nd Jun 2010 at 10:46 AM
Default MTS2 Staff Reply
In order to better solve your problem, please go through the following as listed below:
  • Sims 3 - Game lags or fails to load or is glitchy
    Issues
    1. Have you just updated to a newer patch or installed a new Expansion Pack and/or Stuff Pack?
    2. Do you suddenly find your game is failing to load past the loading bar or after selecting your save game? Or does it take hours to load when previously it only took minutes?
    3. Do you experience glitches like
      • missing books, traits, cannot carry out skill-related activities, etc
      • have long strings name with paths instead of the objects' names
      • missing previously installed content
      • and many more


    Causes
    Then, you have custom content that is not compatible with this new game version or is broken/corrupted by the patching/installing.
    If you have a core mod that is not compatible, the game would simply crash back to Desktop.


    Solution
    Move all your custom content from \Program Files\Electronic Arts\The Sims 3\Mods\Packages, or whichever game folder you maintained your Custom Content in, to the Desktop temporarily. You can also use MonkeyBars to disable the CC-Framework so the game will not read the \Mods\Packages folders.

    To determine if it is content-related, follow this FAQ on how to GameHelp:Remove_TS3_Custom_Contentwiki; don't forget the *caches and test using a New game.
    If the New game can load and has no issues, the problem is caused by your .packages CC.

    If you're still experiencing issues, rename \...Documents\Electronic Arts\The Sims 3 to something else, so the game will re-generate a new set of user's folders when you next load a New game to test.
    If the New game can load and has no issues, the problem is caused by your .Sims3Packs CC or some other files in your previous User folders.


    Fixing your game
    • If the problem is with .packages CC
      • If the new game can load, then read this FAQ on how to rectify the Lag issue and to find the problem content: Game_Help:Package_File_Lagwiki.
      • If you have glitches, remove the hacks folder or the folder where you placed all the hacks or mods - tuning mods, object mods, script mods.
      • If your custom content does not show up, verify framework is still intact using MonkeyBars or Dashboard. Also verify on creators' downloads pages if the CC item needs to be updated for the patch/pack.
      • If none of the above helps in identifying the problem content, do the 50% method: split your CC into halves. Place one half at a time to test. If one batch is fine, then that goes in the good CC category, so you concentrate on the other half. When you have a batch that causes the same glitch, half that again, and so on...you might need to refresh caches each time you load the game Game_Help:Sims_3_Delete_Cache_Fileswiki.
    • If the problem is with .Sims3Packs CC
      • Try running Dashboard on the DCBackup folder to see if it can detect anything wrong with those .packages
      • Or if you want to test Sims3Packs one-by-one, you can use CUSTARD (Alpha testing, Windows only) by Delphy in the Modding forum
      • Otherwise, you'd need to revisit the site where you get the Sims3Packs from to see if if there's a new update or they need fixing, etc.

    Remember: during all the above testing, always load a new game to test (you can however load the same new game if you saved that). Never load a pre-patched or pre-EP/SP saved game as removing custom content and caches will reset all the custom content in that world to base-game items and it won't load them back if you happen to Save before you Quit.

On occasion you might be asked to do a long FAQ - please make sure you do all the steps and don't just skip over them. You'll often find that these long FAQs have all the details you need. If nothing in the above FAQs fixes your problem you may post again detailing exactly which you have done and which steps failed.
Test Subject
Original Poster
#5 Old 2nd Jun 2010 at 10:59 PM
Yeah, I did all of that before posting here. None of it worked except for the "remove all CC". But that's obviously not a solution.
Test Subject
#6 Old 3rd Jun 2010 at 1:00 AM
My game for the past few weeks has been having a really slow loading time so I have the same problem as Histomics except it worsened after I installed the Ambitions EP. I followed all the directions with the ProcMon filter and found nothing wrong with the custom content. All of the CC has normal events. And then I tried using Delphy's Sims3Dashboard and that did find corrupt files but it didn't decrease the amount of time it took to load my game. I also moved my CC to the Mods folder under documents and followed those directions to the T(editing the resource file and everything).

I tried the 50/50 method but the game only seems to load at a decent pace (decent meaning 4-5 minutes) when I remove ALL of my .package CC. The first half I removed was the stuff I downloaded in the past few months (when the really slow load time started happening) but it still had a really bad load time the next time so then I removed my oldest CC. This led me to think that the Ambitions EP has trouble with CC. Do you think that the Ambitions EP could not be incompatible with random CC???

And BTW, once I play the game- it runs really smoothly and nicely with the exception of one crash I've had since I've been playing it.
In the Arena
staff: senior moderator
#7 Old 4th Jun 2010 at 5:26 PM Last edited by ellacharm3d : 4th Jun 2010 at 5:59 PM.
Quote:
Originally Posted by Hitomics
Yeah, I did all of that before posting here. None of it worked except for the "remove all CC". But that's obviously not a solution.
Well, I wanted to establish if it is a CC issue or a game engine issue.

Does the lag disappear if you remove CC? If yes, and the lag is caused by CC, do the 50% method to determine which CC....Full guide in Game Help:TS3 Finding Problem Custom Content

You're saying you've done this and cannot find the offending CC that causes lagging?
Back to top

Section jump